hívjon most:

+36 20 346 3682

Kötelező kártevőirtás

Kinek, gyakoriság, szükségesség?

Az egészségügyi kártevők elleni védekezést a 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 36.§-a írja elő. A kötelező kártevőirtás meghatározott tevékenységek végzőinek írja elő a kötelező rágcsáló- és rovarirtást, eltérő módokon.A kötelező kártevőirtás és megelőzés a HACCP rendszer része. A folyamatot pontosan dokumentálni szükséges, melyet ellenőrzések során igazolni kell tudni. A védekezést irtószeres kezeléssel, valamint a kártevők bejutását, megtelepedését gátló intézkedések elvégzésével kell biztosítani.

Egészségügyi kártevők

A jogszabály alapján nem minden rovar, vagy rágcsáló minősül egészségügyi kártevőnek. Egészségügyi kártevőnek minősülnek azok a rovarfajták, vagy rágcsálófélék, melyek az emberi egészségre veszélyes fertőzéseket, betegségeket terjeszthetnek.

Kötelező kártevőirtás jogszabály

A 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet szerint az alábbi kártevőkkel szemben kötelező a rendszeres, dokumentált formában végzett, kötelező kártevőirtás:

illetőleg járványügyi szempontból veszélyt jelent. A 10 pont megadja a lehetőségét annak, hogy a jogszabályban konkrétan nem nevesített, egészségre veszélyes kártevők irtása is lehetségessé váljon, amennyiben megjelenésével, elszaporodásával közegészségügyi, vagy járványügyi szempontból veszélyt jelentenek.

A kötelező kártevőirtás felelőssége

A 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 36.§ (4) bekezdése pontosan meghatározza, hogy a kötelező kártevőmentesítésről a fenntartó köteles gondoskodni, és a kártevőirtás díját megfizetni. A hivatkozott jogszabály így fogalmaz:
Az egészségügyi kártevők elleni védekezésről, a költségek fedezéséről, valamint a szükséges rendszabályok és eljárások végrehajtásáról az érintett terület vagy épület tulajdonosa (bérlője, használója, kezelője), illetőleg a gazdálkodó szerv vezetője vagy üzemeltetője (a továbbiakban együtt: fenntartója) köteles gondoskodni.

Mely tevékenységek esetén kötelező a kártevőirtás és mely kártevők ellen kell védekezni?

A jogszabály alapján a kártevőirtás gyakorisága két módon kerülhet meghatározásra program szerint, vagy minimum évente két alkalommal. Kötelező kártevőirtási programot minden, kártevőirtásra kötelezett kialakíthat.

A 18/1998.(VI.3.) NM rendelet alapján a kártevőirtást kötelező jelleggel, kell elvégeztetni a következő helyszíneken, a kártevőirtási program bevezetése nem kötelező:

Az otthonukban ápolt, legyek közvetítésével is terjedő enterális fertőző betegek és nyilvántartott kórokozó-hordozók környezetében

Legyek elleni védekezés kötelező

Az egészségügyi, szociális és gyermekvédelmi intézményekben

Legyek elleni védekezés kötelező
Évente legalább két alkalommal csótányirtás és rágcsálóirtás elvégzése kötelező

A mezőgazdasági egységek épületeiben

Legyek elleni védekezés kötelező
Évente legalább két alkalommal rágcsálóirtás elvégzése kötelező ‍

A települési szilárd és folyékony hulladékot gyűjtő, ártalmatlanító telepeken, lépcsőházak szemétledobóiban

Legyek elleni védekezés kötelező
Évente legalább két alkalommal rágcsálóirtás elvégzése kötelező

A nyilvános és közhasználatú WC-kben

Legyek elleni védekezés kötelező

Szálláshelyeken

Legyek elleni védekezés kötelező
Évente legalább két csótányirtás elvégzése kötelező

A szállodákban, üdülőkben, diákotthonokban, munkás- és tömegszállásokon

Évente legalább két alkalommal csótányirtás kötelező
Évente legalább két alkalommal ágyi poloskairtás kötelező

Minden más olyan helyen, ahol gyakorta cserélődnek a lakók

Évente legalább kétszer ágyi poloskairtás elvégzése kötelező

Olyan nagy forgalmú helyeken, ahol a padló hézagos és a széksorok rögzítettek (pl. mozik, színházak, egyéb szórakozóhelyek, várótermek stb.).

Évente legalább két alkalommal embervért szívó bolhák irtása kötelező

A közforgalmú járműveken

Évente legalább két alkalommal embervért szívó bolhák irtása kötelező

Évente legalább két alkalommal kötelező a rágcsálóirtás:

Kötelező kártevőirtás program bevezetésére kötelezettek

Kötelező a kártevőirtás program kialakítása és betartása a 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet IV. számú melléklete alapján:

A teljesség igénye nélkül kötelező a kártevőirtási program kidolgozása és betartása az élelmiszer üzleteknek, piacoknak, raktáraknak, élelmiszergyártó vállalkozásoknak, éttermeknek, kifőzdéknek, cukrászdáknak, italgyáraknak, nagykereskedéseknek, Nemzeti dohányboltoknak, pubok, bárok, kocsmák, stb üzemeltetőinek.

Mit kell tartalmaznia a kötelező kártevőirtási programnak?

Ki végezheti el a kötelező kártevőirtást?

A kötelező kártevőirtás elvégzését és a kártevőirtási program kialakítását jogszabály szerint kizárólag nyilvántartásban szereplő és érvényes tevékenységi engedéllyel rendelkező egészségügyi kártevőirtó szolgáltató végezhet. Amennyiben a fenti tevékenységeket végző személy rendelkezik megfelelő végzettséggel, saját magának is elvégezheti a kötelező kártevőírtást.

Hívjon minket bizalommal!

Hajdú-Bihar megye
Rovarirtás és rágcsálóirtás Debrecen, és egész Hajdú-Bihar megye területén! Gyors és hatékony kezelés akár megelőzés, akár kártevőirtás céljából!

hívjon most:

+36 20 346 3682
Kérjük, írja le a fennálló problémát és amint tudjuk, felvesszük önnel a kapcsolatot, vagy hívjon minket az alábbi telefonszámon!
A csillaggal megjelölt mezők kitöltése kötelező.
vagy írjon nekünk email-t elérhetőséggel együtt a következő címre:
Köszönjük, megkaptuk levelét! Hamarosan válaszolni fogunk.
A csillaggal megjelölt mezők kitöltése kötelező!